website door Carlos Gallupa

Boos

Prins William is boos op de Paparazzi. De oranjeverenigingen zijn boos op Maxima. Apple is boos op krakers iPhones. Wouter Bos is boos op Bolletje. Donald Sutherland is boos op zoon Kiefer. eBay is boos op Google. Nederlandse Spoorwegen zijn boos op BNN. Hema is boos over arabische El Hema. Dr. Phil is boos op Jeroen Kijk in de Vegte. En Victor & Rolf zijn boos op Rolf & Victor. Ziehier een greep uit de koppen in dag- en weekbladen van de afgelopen paar weken. Want oh, oh, wat zijn we toch boos op elkaar. Waar sommigen nog wel het nodige kunnen verdragen van hun medemens, zijn anderen meteen op de tenen getrapt en ervan overtuigd dat de ‘boosdoener' het vooral slecht met hem of haar voor heeft. ‘En dat pikken we natuurlijk niet. We laten niet zomaar over ons heen lopen. We worden dan boos!'

Woede-inflatie

Als gevolg van het toenemend aantal korte lontjes, lange tenen, misplaatste rechtvaarsdigheidsgevoelens en iets te lage irritatiedrempels, lijkt de medemens vandaag de dag om het minste of geringste in woede uit te barsten. Want boos worden op een ander heeft namelijk ook zo zijn voordelen. Het ligt op zo'n moment namelijk lekker aan die ander. En vooral niet aan onszelf. De ander heeft ons onrecht aangedaan, onheus bejegend, met opzet gekwetst, beledigd, noem maar op. En wij zijn daar het willoze slachtoffer van. En de ander zal dat weten ook. En dus worden we woedend.

Het gevaar van deze ongebreidelde woededriften is echter dat er een vorm van ‘woede-inflatie' optreedt. Met andere woorden: onze boosheid maakt op een gegeven moment geen indruk meer op anderen. Iedereen is immers voortdurend boos op iedereen, dus wat zullen we ons daar nog druk over maken?

Genante vertoning

Toch is dat jammer. Want boosheid - mits beschaafd en met mate toegepast - is een uiterst efficiënt communicatiemiddel. Het versterkt de boodschap en informeert de ander over grenzen die zijn overschreden. Het lucht bovendien op, en ook dat kan geen kwaad.

Maar áls je dan besluit je gevoelens van woede niet langer voor je te houden, wees dan vooral wél zeker van je zaak. Er is namelijk niets zo erg als wanneer je de andere partij net de volle mep hebt gegeven en dat daarna blijkt dat je je hebt vergist. Dat je woede onterecht is geweest. Probeer dan maar eens met het schaamrood op je kaken de boel nog een beetje recht te trekken. Dat is bij uitstek een bar en boze vertoning.Terug naar overzicht