website door Carlos Gallupa

Ondersteboven

 

Soms moet je het decor van je werkend leven e ven flink opschudden. En dus besloot ik mijn werkplek eens radicaal anders in te richten. En met radicaal bedoel ik 180 graden gedraaid, ofwel: aan de andere kant van de wereld. Ik heb mijn volledige kantoor - zeg maar telefoon en laptop - ingepakt, mijn appartement in Amsterdam via internet verruild voor aan appartement in hartje Sydney, en een vliegticket geboekt. Zo simpel kan het zijn. En hier zit ik dus. Down Under. In een land waar de zon van rechts naar links draait, het water andersom kolkend het putje in verdwijnt en waar de klok net een uur vooruit is gezet omdat de zomer in aantocht is.

Verfrissend
En ik moet zeggen: het is heerlijk, verfrissend, en anders. Werken doe ik vooral ‘s avonds en 's nachts. Bedrijven in Nederland gaan immers pas open als het hier zeven uur in de avond is en de 5000 reuzenvleermuizen - flying foxes - in Sydney massaal hun vleugels openslaan op zoek naar voedsel. Overdag ben ik vrij, neem ik een duik in het zwembad (die zat bij het appartement), wandel ik door het park naar de Opera House en laat Amy - een kersvers Australisch vriendinnetje die zich heeft opgeworpen als personal shopper - mij de leukste winkelstraten zien van deze heerlijke stad.

Maxima en Alexander
Mijn werkplek en leefomgeving zijn kortom drastisch veranderd. Maar dat geldt niet noodzakelijkerwijs voor mijn werk. Dat gaat gewoon door. Een beeldscherm is een beeldscherm, een toetsenbord een toetsenbord. En ook in de entourage duiken herkenbare elementen op. Ik ben namelijk bij lange na niet de enige Nederlander die ‘down under' werkt. Maxima en Alexander zijn net langsgeweest voor een werkbezoek, Mart Smeets heeft zojuist Nederlanders geinterviewd onder aan de Harbour Bridge, Endemol heeft zijn stempel gedrukt op menig tv-programma, en als ik uit het raam kijk zie ik de hoge kantoortorens van ABN-Amro en Rabobank.

Anders en toch ook weer niet
Met andere woorden: een nieuwe werkplek maakt mijn werk anders, maar toch ook weer niet. Het maakt dat ik nieuwe routines ontwikkel en het inspireert omdat het een nieuw decor biedt. Maar voor ik het weet ben ik ook hier weer ingeburgerd en is het wederom tijd voor verandering. Mijn retourticket ligt al klaar in het laatje. Maar nog even niet.

december, 2006 

Foto: Anya van LitTerug naar overzicht